ERP Nedir, Nasıl Çalışır?

  • ERP Nedir, Nasıl Kullanılır?
5

ERP NEDİR?

ERP, “Kurumsal Kaynak Planlaması” anlamına gelir ve bir işletme tarafından tedarik zinciri, üretim, hizmetler, finans ve diğer süreçler gibi günlük faaliyetleri planlamak ve yönetmek için kullanılan bir tür yazılım veya sistem anlamına gelir. Kurumsal Kaynak Planlama yazılımı, muhasebe ve satın alma, proje yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi, risk yönetimi, uyumluluk ve tedarik zinciri operasyonları gibi bir işletme veya kuruluş genelindeki bireysel etkinlikleri otomatikleştirmek ve basitleştirmek için kullanılabilir. Bireysel ERP uygulamaları bir hizmet olarak yazılım (SaaS) sunabilirken, eksiksiz bir ERP uygulamaları paketi, tipik olarak ortak veri tabanları aracılığıyla uygulamalar arasında veri akışını sağlamak için iş süreçlerini etkin bir şekilde iletmek ve bir araya getirmek için kullanılabilen bir ERP sistemi oluşturur. yerinde/yerinde veya bulutta. ERP’ler bir işletmenin her yönünü birbirine bağlar. Bir ERP yazılım sistemi, bir organizasyonun finansal sağlığı ve süreçlerini planlamaya, bütçelemeye, tahmin etmeye ve doğru bir şekilde raporlamaya yardımcı olan daha iyi performans ve proje yönetimi sağlar.

 

Bir ERP Sistemi Nasıl Çalışır?

Bir ERP sisteminin temel amacı, şirket kaynaklarının nasıl kullanıldığını yöneterek ve geliştirerek bir organizasyonun organizasyonel verimliliğini artırmaktır. Kalite ve performanstan ödün vermeden gerekli kaynakların sayısını artırmak ve/veya azaltmak, iş büyümesini ve karlılığı etkin bir şekilde iyileştirmenin anahtarıdır. ERP sistemleri tipik olarak iş operasyonlarının tüm yönlerini kapsar ve genel olarak şunları sağlar:

Entegre bir sistem

Ortak veri tabanı

Gerçek zamanlı operasyon

Tüm uygulamalar/bileşenler için destek

Uygulama/bileşenler arasında ortak kullanıcı arabirimi

Yerinde, bulutta barındırılan veya SaaS dağıtımı

ERP yazılımı, departmanlar arasında metrikleri toplama ve karşılaştırma ve rollere veya belirli kullanıcı tercihlerine göre bir dizi farklı rapor sağlama yeteneğine sahiptir. Toplanan veriler, verilerin daha hızlı bulunmasını ve raporlanmasını sağlar ve kaynakların nasıl harcandığına dair eksiksiz bilgilerle birlikte iş performansının eksiksiz bir görünümünü sunar. ERP, raporları oluşturmak için manuel olarak birleştirilmesi gereken ayrı veri tabanlarını ve elektronik tabloları koruma ihtiyacını azaltarak raporlama ve otomasyonu senkronize eder. Bu birleşik veri toplama ve raporlama, gerçek zamanlı iş kararları vermek için gerekli bilgileri sağlayarak, maliyetlerin nerede düşürüleceği ve süreçleri düzene sokacağı gibi değerli bilgiler sunar.

 

ERP Sistemleri Türleri ve ERP Yazılım Dağıtım Seçenekleri

Kurumsal Kaynak Planlama yazılımı, bir organizasyonun yazılım ihtiyaçlarını karşılamak ve iş performansını iyileştirmek için tasarlanmış yazılıma atıfta bulunan bir tür “kurumsal uygulama” olarak kabul edilir. Günümüzde bir organizasyonun büyüklüğüne, işlevine ve ihtiyaçlarına bağlı olarak büyük ölçüde değişen birçok farklı ERP sistemi bulunmaktadır. ERP sistemlerinin türleri genellikle dağıtım seçeneklerine atıfta bulunur ve bulut ERP, şirket içi ERP ve hibrit ERP’yi (bazı sistemler bulutta ve bazıları şirket içi) içerir. Her ERP çözüm sistemi genellikle bir işletmenin farklı yönlerini desteklemek, bir organizasyonun iş gereksinimlerini karşılamak ve farklı dağıtım yöntemlerine sahip olmak için uyarlanır.

 

Büyük İşletme ERP’si ve Küçük İşletme ERP’si

Geçmişte, “büyük işletme ERP”si, genellikle yerinde/kurum içi ERP çözümlerini devreye alan ve yazılım çözümlerini analiz etmek, özelleştirmek, yükseltmek ve dağıtmak için BT ve diğer desteğe ayırmak için bol miktarda kaynağa sahip olan büyük kuruluşlara hitap ediyordu. “Küçük İşletme ERP” veya “KOBİ (küçük ve orta ölçekli işletme) ERP” ifadesi, genellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin belirli ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturulan işletme yönetimi uygulamalarına sahip ERP yazılım sistemlerine atıfta bulunur. Günümüzde bu ifadeler daha az kullanılmaktadır, çünkü önemli faktör şirket büyüklüğü değil, ERP sisteminin organizasyonun büyüklüğü ne olursa olsun mevcut ve gelecekteki iş gereksinimlerini etkili bir şekilde karşılayıp karşılamadığını belirlemektir. maliyetli özelleştirmelere duyulan ihtiyaç, hızlı iş değişimi hızına uyum sağlamak, gelecekteki teknolojileri ele almak ve belirlenen diğer gereksinimleri karşılamak.

 

ERP Sistemleri Türleri: Bulut vs Şirket İçi vs Hibrit

Farklı dağıtım modeli seçenekleriyle çalışan üç ana ERP sistemi türü vardır. En yaygın ERP sistemleri türleri arasında bulut ERP, şirket içi ERP ve hibrit ERP bulunur. Yerinde ERP yazılımı, bir kez uygulandığında tüm sistemin tam kontrolü, desteği ve mülkiyeti için şirketin kendi bilgisayarlarında ve sunucularında barındırılan, yerinde uygulanır ve bir kuruluş içindeki fiziksel ofis alanında korunur. Bulut tabanlı ERP yazılımı, bir kuruluşun, genellikle bir abonelik satın alarak internet bağlantısı olan herhangi bir cihazdaki verilere eriştiği ve bunları depoladığı Hizmet Olarak Yazılım (SaaS) olarak bilinen web tabanlı bir çözümdür. Yazılım sağlayıcı tarafından desteklenen sürekli destek, güncellemeler, eğitim ve esnek özelleştirmeler. “Hibrit” ERP yazılımı, bulut tabanlı ve şirket içi ERP sistem çözümlerinin birleştirilmiş bir uygulamasını ifade eder. Barındırma ve dağıtım hizmetlerinin kombinasyonu sağlayıcıya göre değişir. Bu modeller, ERP kullanıcılarına teslimat modelleri arasında geçiş yapma esnekliği veya mevcut uygulamada mevcut olmayan faydaları entegre etme esnekliği sağlayabilir. Farklı ERP satıcıları, farklı dağıtım modeli seçeneklerini destekler. Genellikle “karma” dağıtım olarak adlandırılan seçenek kombinasyonları, barındırma ve dağıtım hizmetlerinin bir kombinasyonunu sunabilir. Bu hibrit modeller, kullanıcılara esnek bir ERP çözümü sağlayabilir ve mevcut uygulamada mevcut olmayan faydaları entegre edebilir.

 

ERP’den Hangi Sektörler Yararlanabilir?

ERP yazılımı, bir işletmenin daha verimli olmasına yardımcı olmak için herhangi bir sektörde kullanılabilir. Dahili ve harici departmanlar arasındaki bilgileri yönetebilen, projeleri yönetmek için günlük faaliyetlere yardımcı olabilen, yönergelere bağlılığı takip edebilen ve bir iş yürütmenin getirdiği günlük karmaşıklıklarla başa çıkabilen etkili bir iletişim aracı sağlar. Kurumsal planlama yazılımının kökleri üretimle yakından ilişkili olduğundan, çeşitli özel sektörlere hitap eden sağlam üretim ERP çözümleri vardır. ERP yazılım sistemleri çok çeşitlidir ve aşağıdakiler dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere birçok endüstrinin temel parçalarıdır:

Üretme

Endüstriyel Makineler ve Bileşenler

İnşaat ve Ev Geliştirme

Elektronik ve Teknoloji

Otomotiv

Havacılık ve Savunma

Sağlık, İlaç ve Yaşam Bilimleri

Tarım, Tarım ve Tarım

Yiyecek ve içecek

Sağlık ve Otelcilik

Giyim, Tüketim Malları ve Perakende

Zamanla, ERP sistemleri, diğer uygulamalar ve günlük iş işlevini destekleyen “ERP modülleri” için desteği içerecek şekilde büyümüştür. Birçok ERP sisteminde, bu ortak işlevsel alanlar, bunlarla sınırlı olmamak üzere, ERP modülleri halinde gruplandırılmıştır:

Finansal Muhasebe

Yönetim Muhasebesi

İnsan kaynakları

Üretme

sipariş düzenleniyor

Tedarik zinciri yönetimi

Proje Yönetimi

Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM)

Veri servisleri

 

İşletmenizin ERP’ye Ne Zaman İhtiyacı Var?

İş geliştirme, genellikle bir şirketin kısa ve uzun vadeli büyümesiyle örtüşen hedeflere odaklanır ve ayrıca potansiyel iş zorluklarını analiz eder. Düzenli bir sistem ve süreç analizi yapmak, bir işletmenin bir ERP sistemini ne zaman entegre etmesi gerekebileceğini belirlemeye yardımcı olur. Mevcut iş sistemleri ve süreçleri aşağıdaki durumlarda bir ERP çözümü dikkate alınmalıdır: Artık çalışmıyor veya verimsiz çalışmıyor (daraltma/darboğaz) Artık şirketin büyümesini desteklemiyor Riski azaltmak için mevcut güvenlik gereksinimlerinin olmaması Bozulan süreçleri belirlemek, büyümek ve iyileştirme alanlarını bulmak için önemlidir. Bir sürecin artık şirket büyümesini desteklemediğini gösteren birkaç fırsat örneği: Veri yönetimi için manuel işlemler gerektiren ve düzenli olarak senkronizasyonu bozulan ayrı veri tabanlarını/elektronik tabloları/programları yoğun olarak kullanın/güvenin Bilgi ve analitiklere erişmek zor ve/veya güncel değil Kağıt bazlı muhasebe, finansal raporlama vb. gibi günlük süreçler zor veya aşırı zaman alıcıdır. Satış ve müşteri deneyimi, yanlış veya eksik verilerden dolayı zarar görüyor ve güvenilirlik ve hizmetler için kötü itibara neden oluyor Verimsiz/karmaşık/karmaşık BT süreçleri. Mevcut sistemlerde kötü ölçeklenebilirlik, parçalanmış sistem eski çözümleri var. BT zamanı, büyümeye ayak uydurmaya çalışmak için eski sistemleri onarmaya/yama yapmaya harcanır. Yapay zeka vb. gibi yeni ve gelişmiş teknolojileri desteklemez. Bozuk süreçler belirlendikten sonra, işletmeler bu iş zorluklarının üstesinden gelmek ve iş büyümesini desteklemek için sonraki adımları atabilir. Üretim işiniz, hayatta kalmak ve gelişmek için Uyarlanabilir Üretim Kuruluşunun özelliklerine sahip mi?

Leave a Reply