-
Satış Yönetiminin Önemi
Satış Yönetimi Nedir?
Satış yönetimi, perakende satış mağazalarının müşterilere mal ve hizmet satışını çevreleyen günlük faaliyetlerini yürütme ve yönetme sürecidir. Müşterilerin satın aldıkları mal ve hizmetlerden memnun olmalarını ve perakende satış mağazalarının sorunsuz çalışmasını ve kârlı kalmasını sağlamayı amaçlayan süreçtir.
Satış Yönetimi Neden Önemlidir?
Perakende yönetimi, herhangi bir perakende mağazasının başarısı için çok önemlidir. Herhangi bir etkili perakende yönetimi stratejisinin anahtarı, bireysel mağaza yöneticileridir. Mağaza çalışanlarıyla ilgilenir, satış hedeflerine ulaşılmasına yardımcı olur, müşteri memnuniyetinin korunmasına yardımcı olur, perakende satış mağazasının günlük faaliyetlerini denetler ve gelecekte potansiyel perakende mağaza yöneticisi olabilecek meslektaşlarını güçlendirir.
Satış Yönetim Süreci Nedir?
Perakende yönetimi süreci, tek bir yerde fiziksel bir mağazayı yönetmekten, dünyanın dört bir yanındaki perakende satış mağazalarını yönetmeye, çabaları sanal mağazalara veya çevrimiçi alışverişe yoğunlaştırmaya doğru evrilmiştir. Bugün bildiğimiz şekliyle perakende yönetimi süreci, işletme, finans ve pazarlama alanlarında birkaç anahtar kavramı içermektedir. Perakende dünyasına başlamanıza yardımcı olacak uçtan uca perakende yönetimi süreci
Çözmek istediğiniz sorunu belirleyin
Her gelişen perakende işi, genellikle gerçek bir dünya sorununu çözerek ortaya çıktı. Perakende yönetimi sürecinin bu bölümündeki bir diğer adım, rekabet analizi veya rekabet araştırmasıdır. Perakende işinin rakipleri hakkında stratejik olarak bilgi toplamak ve gözden geçirmek, perakende yöneticilerinin çözmeyi amaçladıkları sorun hakkında henüz tam veya kolay bir şekilde çözülmemiş olanı belirlemelerine yardımcı olabilir. Rakiplerinizin neler yaptığını öğrenmek, sorunu çözme konusunda size farklı bir bakış açısı sunarak, onların yapamadıklarını veya henüz yapmadıklarını yapmanızda size avantaj sağlayabilir.
Yardım etmek istediğiniz insanları anlayın
Çözülecek sorun açıkça belirlendikten sonra, perakende yönetimi sürecindeki bir sonraki adım, pazar araştırması veya tüketicilerin ihtiyaç ve tercihleri hakkında bilgi toplamaktır. Perakende yönetimi sürecinin bu noktasında amaç, çözmek istediğiniz sorunun gerçekliğini, etkisini ve değerini yardım etmek istediğiniz kişilere doğrulamaktır. Perakende yöneticilerinin müşterilerini daha derinden anlamalarına yardımcı olmak, empati haritalamayı veya belirli bir müşteri türü hakkında bildiklerinizi ifade etmek için kullanılan ortak görselleştirmeyi uygulamak ve bir müşteri yolculuk haritası veya hedeflenen müşterilerinizin yaşadığı deneyimlerin tamamını oluşturmak. perakende şirketiniz veya markanızla etkileşim kurarken. Yardım etmek istediğiniz insanları derinlemesine anlamak, onları kendilerinden daha iyi tanımanızı sağlar; Bu nedenle, onlara ulaşmak, sorunlarını en iyi çözebilecek veya arzularını yerine getirebilecek çözümü vaat edip teslim etmek için en iyi konumda olabilirsiniz.
Ürününüzü veya hizmetinizi geliştirin ve test edin
Tam olarak hangi sorunu çözmek istediğinizi ve bunu kimin için yapmak istediğinizi öğrendikten sonra, veriye dayalı ve bilgili ürün geliştirme gerçekleşebilir. Ürününüzü veya hizmetinizi geliştirirken tedarik zinciri yönetimi (örneğin kaynak bulma ve satın alma) çok önemli hale gelir. Perakende yönetimi sürecinin bu bölümünde, en uygun fiyata yüksek kaliteli malzemelere sahip olduğunuzdan emin olmak istersiniz, böylece ürününüzü yapabilir veya hizmetinizi en uygun maliyetli şekilde sunabilirsiniz. Etkinliğini ölçmek için yeni olan her şey test edilmelidir ve ürününüz veya hizmetiniz bir istisna değildir. Test sonuçları, tüketicilerin sorununu çözmek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden yararlanarak, ürünlerinizin veya hizmetinizin güçlü ve zayıf yönlerini ayırt etmenize yardımcı olabilir. Müşteri memnuniyeti anketleri aracılığıyla geri bildirim almak, perakende yönetiminin müşterilerinin istek ve ihtiyaçlarına daha iyi uyum sağlayarak ürün veya hizmeti iyileştirmesine yardımcı olabilir.
Tüm yasal ve finansal konuları ele alın
Ürününüzün veya hizmetinizin dünyaya açılmaya ve onu yarattığınız kişiler tarafından kullanılmaya hazır olduğuna inandığınız an, mevzuata uygunluk devreye girer. Pazara girmeden önce perakende yönetiminin ve satış yönetiminin özellikle uluslararası perakendeciler için ürün etiketlemesi söz konusu olduğunda, gerekli tüm uygunluk denetimleri, güvenlik denetimleri ve kalite sertifikaları ile ilgilenmesi gerekir. Günümüzün perakende sektöründe siber güvenlik ve tüketici gizliliği, perakende yönetiminin ele alması gereken bir uyumluluk riski haline geliyor. Önerilen perakende fiyatına bağlı kalmak, belirli eyaletlerde satılan ürün ve hizmetlerde satış vergisi ödemek ve daha fazlası gibi finansal kaygılar, özellikle perakende işinde fiziksel mağaza konumları, arka ofis sistemleri ve altyapıya sahip olduğunda perakende yöneticileri tarafından da ele alınmalıdır. mağaza personeli. İdari ihtiyaçları belirleyin ve hazırlayın Perakende işinin yasal ve finansal alanlarını belirledikten sonra bile, perakende yönetimi ihtiyaç duyulan insan gücünü (örneğin satış temsilcileri, müşteri desteği, eğitim ve geliştirme) ve kurulan iletişim kanallarını veya iletişim kuracağınız medya temas noktalarını dikkate almak ve yönetmek zorundadır. yolculuklarına dayalı olarak müşterinizle birlikte olun. Envanter yönetimi veya imalatçılardan satış noktasına mal akışının denetimi de, stok seviyelerinin denetlenmesinden eksik ve fazla stoklanmanın önlenmesine kadar ilgilenilmelidir. Perakende yönetimi sürecinin bu noktasında, perakende lojistiği veya ürün hareketi ve talep yönetimi, görsel mağazacılık veya satışları en üst düzeye çıkarmak için ürünleri görsel olarak çekici hale getirecek şekilde sergileme pratiği düzenleyerek perakende markanızı başarı için kurun ve raporlama metrikleri (örneğin, işlem başına birim, ortalama işlem değeri, kategori başına satış veya çalışan başına satış, brüt kâra karşı net kâr).
Perakende markanızı, ürününüzü veya hizmetinizi tanıtın
Tüm planlama ve hazırlıklarla birlikte, şirketin veya markanın gerçek dünyadaki problem çözme çözümünü sunabileceği perakende yönetimi sürecinin yalnızca bu noktasındadır. Pazarlama veya reklamcılık dahil olmak üzere müşteriler için değeri olan teklifleri sunmaya yönelik stratejiler, çevrimiçi ve çevrimdışı mağaza reklamları yerleştirme faaliyeti, ürünlerinize ve hizmetlerinize yönelik farkındalığı artırmak ve hedef kitlenizden satış elde etmek için kullanılmalıdır. Pop-up mağazalar, perakende işbirliği ve özel mağaza içi etkinlikler de müşterilerin ilgisini çekmeye ve satışları artırmaya yardımcı olabilir. Diğer perakende satış stratejileri, mağaza çalışanlarınız için etkili iletişim eğitimi, tüketicilere yapabilecekleri en iyi ulus ötesi alımları sağlamak için en iyi stoklarınızı seçme ve müşteriyi elde tutmayı artırmak veya geri dönen müşterileri teşvik etmek için çapraz satış veya yukarı satış içerir.
Daima sürekli iyileştirmeyi sağlamak
Perakende yöneticileri bunu gerçekten düşünüyorsa, piyasada başarılı olmak için iş yapma biçimlerini sürekli olarak iyileştirmeleri gerektiği için perakende yönetim sürecinin aslında bir sonu yoktur. Perakende yönetimi, perakende satışlarını nasıl artıracağına dair bilinçli bir risk alarak, neyin işe yaradığını daha fazla yaparak ve neyin işe yaramadığını öğrenerek, perakendeye çevik bir yaklaşım benimsediklerinde operasyonları hakkında neleri geliştireceklerini bilirler. Sürekli iyileştirme olmadan, herhangi bir perakende şirketi veya markası hayatta kalamaz. Perakende yöneticileri, şirketin büyüklüğüne, içinde bulundukları büyüme aşamasına, yardım ettikleri müşterilere, çözdükleri soruna bağlı olarak ürün veya hizmet tekliflerini genişletmeyi, hedef kitlelerini yeniden hedeflemeyi ve daha fazlasını deneyebilir. , ve sundukları ürün veya hizmet.